Evas katthem

Avesta katthem

Sverak ID-märkning

Kattstatus

Kattkommando Syd

Kattkommando Syd

Tips och hjälp


Portalen Natell.se är omsorgsfullt konstruerad för att det ska vara smidigt för både besökare och medlemmar att snabbt hitta eller lägga till information. Eftersom den metod som använts här är unik, innebär det också unika möjligheter för framför allt medlemmar som snabbt vill uppdatera sina katters hemsidor. På den här sidan samlar vi tips som hjälper dig att utnyttja webbplatsens funktioner på bästa sätt. Klicka på någon av rubrikerna för att läsa mer om området ifråga.


Allmänt

Undvik Enter-knappen

På Natell.se har vi samlat många funktioner lätt åtkomliga för dig. Det innebär att det förekommer flera knappar på många sidor (till exempel en knapp för sökningar och en knapp för inloggning eller utloggning). Därför har vi avaktiverat Enter-tryckningar i den mån det är tekniskt möjligt. Klicka alltså med musen på den knapp du vill klicka på, i stället för att använda datorns tangentbord. Ett undantag är just inloggningsknappen, så den kan du använda som vanligt.


Tooltips gör dig klok!

Alla textboxar och många listor, knappar och länkar på Natell.se har så kallade tooltips, dvs rutor med förklarande texter som syns när du håller muspekaren över dem. Här hittar du information om exemplvis hur många tecken du kan skriva in i en textruta, eller om vilka val som döljer sig i en dropdown-lista.


Byt språk när som helst

Du kan när som helst välja att se webbplatsen på engelska i stället för svenska. I just ditt fall verkar det dock inte vara nödvändigt!


Direktlänka till katternas hemsidor

Ifall du hittar en fin hemsida som du gärna vill länka till, kan det vara bra att veta att alla katter har en egen adress: www.Natell.se/tilltalsnamnet. Om du till exempel skriver www.Natell.se/Natell så får du se en stilig kattkille!


Använd länk- och tipssystemet

Nederst på varje sida hittar du en rad med knappar. Dessa kan du använda för att tipsa dina vänner om just den sidan. Beroende på vilken knapp du klickar på öppnas ett nytt mail eller så skickas meddelanden till FaceBook eller Twitter. (Den här funktionen är inte utvecklad av oss, men kontakta oss gärna ändå ifall du stöter på problem med den.)


Sökningar

Använd sökmenyn!

Så fort du har klickat på sökknappen på förstasidan så ändras innehållet i sökmenyn i sidans högerspalt. Resultatet som du ser där är samma resultat som du fått fram i listan på förstasidan. Innehållet i sökmenyn finns kvar medan du tittar på andra sidor. Därför kan du klicka runt som du vill utan att bekymra dig om att sökresultatet försvinner, eller att du måste gå tillbaka till förstasidan för att titta på nästa katt i resultatet.


Använd sökfiltren när du söker katter

De sökfilter som finns överst på förstasidan är utformade för att passa just det som Natell.se är till för - katter. Du kan enkelt söka efter exempelvis alla fertila Maine Coon-hannar, någon som är värdefullt ifall du har en hona som ska paras.


Använd sökfiltren när du söker ägare/uppfödare

Tanken med att du ska kunna söka efter hussar och mattar till missar är främst att det ska gå lätt att hitta uppfödare till den ras du är intresserad av. Om du till exempel väljer burma från raslistan, Finland från landlistan och sedan kryssar i Endast uppfödare-rutan, så får du med en gång fram alla aktiva finländska burma-uppfödare som har registrerat sig. Självfallet kan du använda denna sökfunktion också för att hitta alla Exotic-ägare, eller vad du nu önskar.


Hitta till bildgalleriet

Varje katt har sitt eget bildgalleri, och det når du enkelt från kattens hemsida. Under den stora bilden ser du mindre rutor med små bilder på (så kallade "thumbnails"). Klicka på en av dem så öppnas ett nytt fönster med denna bild i större format. Längst upp på den nya sidan ser du också litet information om den aktuella bilden. Observera att bilderna skalas om för att täcka så stor del av fönstret som möjligt. Om du maximerar fönstret kommer du därför att se en extra stor och fin bild på den vackra missen! Kom ihåg att du enligt lag inte får stjäla någons bild för andra ändamål, så fråga ägaren först om du har några planer på att publicera bilden.


Medlemmar

Var alltid inloggad

När du loggar in på Natell.se, är det smart att kryssa i Kom-ihåg-mig-rutan, åtminstone ifall du inte delar datorn med okända. Då har du alltid tillgång till din mycket användbara meny (se nedan). Du kan vara inloggad från flera datorer, till exempel både hemma och på jobbet - inloggningarna sparas separat och "tar inte ut varandra". Du är inloggad maximalt ett knappt år - sedan är du tvungen att logga in på nytt.


Använd din egen meny

Med hjälp av din egen meny till höger på sidan når du direkt flera viktiga delar av Natell.se:
1. Kontrollpanelen: Här ändrar du dina personuppgifter för kontakt med oss. Du kan också byta lösenord härifrån och göra vissa inställningar för hur webbplatsen ska visas för just dig. Mest viktigt är att det är här du skapar sidorna för dina katter.
2. Besökstatistik: Här ser du hur många besökare som tittat på din sida (mer om denna strax!) och dina katters sidor.
3. Din egen hemsida: Ja - det är riktigt: det är inte bara katterna som får en sida utan även du själv! Använd denna sida för att berätta om dig själv. Du väljer också hur du vill att dina uppgifter (till exempel ditt namn och din adress) ska visas för besökare. Är du uppfödare får du göra reklam för din verksamhet här. Glöm då inte att kryssa i att du är uppfödare!
4. Dina katters hemsidor: När du har skapat en hemsida för en katt så syns hemsidan omedelbart i menyn. Besök katternas sidor ofta (se nedan om varför)!


Redigera enkelt dina katters sidor

Om du har kryssat i att du alltid ska vara inloggad är du bara en knapptryckning bort från dina egna katters hemsidor, och från att kunna redigera dem. Överst på sidan ser du en svart rand med flera menyval på. Använd dessa för att enkelt och snabbt redigera hemsidan. Följande val finns i dagsläget:
1. Redigera uppgifter: Här ändrar du kattens personliga uppgifter. Dessa kommer sedan att synas under vinjetten "Mer om..." på hemsidan. Uppgifterna utgör också underlag för sökningar på Natell.se, så var noggrann med vad du fyller i.
2. Redigera hemsida: Här redigerar du hur kattens sida ska visas, dels vilken text som ska stå och dels hur rubriken ska se ut.
3. Kattens dolda agenda: Här kan du fylla i vad din katt gillar att göra. Vad som sedan händer är höljt i dunkel...
4. Ladda upp bilder: Här kan du ladda upp bilder, ta bort bilder och välja vilken bild som ska synas som huvudbild på hemsidan och i sökningar på katter. Följ anvisningarna noga så går det enkelt.


Besök dina egna katters sidor ofta

Så fort du ändrar på en hemsidas text, lägger in en ny bild eller ändrar något annat, så sätts ett senast-uppdaterat-datum. Detta datum syns på kattens hemsida och många besökare uppskattar att en sida känns aktuell. Än viktigare är att katterna presenteras i uppdaterat-ordning i sökresultaten. Med andra ord: Den katt vars sida har uppdaterats senast hamnar överst i sökresultatet. Du som någon gång använt en sökmotor vet hur viktigt det är om man vill ha besök! Ett sista skäl till att besöka kattens sida ofta är att se efter om någon har lämnat ett meddelande i gästboken.


Om hemsidamenyn försvinner

Om du är borta från datorn och kommer tillbaka efter mer än 20 minuter kan det hända att den svarta menyn överst på en katts hemsida försvinner. I sådana fall behöver du bara välja katten från din egen meny så kommer hemsidamenyn tillbaka igen (detta gäller om du har valt att vara ständigt inloggad - annars måste du troligen logga in på nytt).
| |

mina sidor

Du är inte inloggad. Vill du vara med, helt gratis? Klicka på "Bli medlem"!
Namn:
Lösen:

   
Bli medlem    Glömt lösenordet?
 

Resultat från sökning

 

Tipsa en vän!

Tipsa gärna dina vänner om Natell.se!
Din väns namn:
Din väns epost:
Ditt namn:


 
Akutgruppen

Kattkommando Syd

Kattkommando Syd

Natell.se

Kattstatus

Kattkommando Syd