Natell.se

Sverak ID-märkning

Evas katthem

Kattkommando Syd

Kattkommando Syd

Avesta katthem

Kattpappa jamar


2015-08-01

Cecil värd en helgongloria

Cecil var namnet på ett lejon i Zimbabwe som levt sitt liv i en nationalpark och som tack vare sitt sällsynt vackra utseende kommit att bli någon sorts nationalsymbol. I landet är det populärt att arrangera så kallad storviltjakt eller troféjakt, en grotesk sysselsättning som i princip går ut på att vilda djur spåras och leds till en skjutbana, där rika män från väst skjuter ihjäl dem med gevär eller pilbåge.

Av misstag eller av arrangörernas slöhet blev just lejonhannen Cecil utsatt för detta och skadesköts av en amerikan med pilbåge. Det sårade lejonet blev efter fyrtio timmars jakt upphunnet och dödat.

Det här är en vardaglig händelse i flera länder i södra Afrika men att det var just Cecil som dödats blev för mycket. I sociala medier och även i vanliga medier slogs nyheten upp och hundratusentals amerikaner förbannade dådet och troféjakt i stort. Som alltid när mediadrevet går igång har fokus legat på jägaren, ”tandläkaren från Minnesota”, men folk är framför allt upprörda över att sådan här ”jakt” alls får pågå.

Förhoppningsvis leder det inträffade på sikt till att troféjakten upphör så uppståndelsen kring Cecils död är av godo för världens vilda djur. I förlängningen leder de upprörda känslorna förhoppningsvis också till en förbättrad syn på vilda och tama djur i västvärlden, t.ex. våra katter.

Cecils död är sorglig, men vi får hoppas att hans död leder till ett bättre liv för katterna på våra breddgrader. Det är väl ytterst tveksamt om kattdjur är troende, men jag hoppas ändå att Cecil får en helgongloria att bära i katthimlen.


| |
mina sidor

Du är inte inloggad. Vill du vara med, helt gratis? Klicka på "Bli medlem"!
Namn:
Lösen:

   
Bli medlem    Glömt lösenordet?
 

Resultat från sökning

 

Tipsa en vän!

Tipsa gärna dina vänner om Natell.se!
Din väns namn:
Din väns epost:
Ditt namn:


 
Kattstatus

Akutgruppen

Kattkommando Syd

Kattkommando Syd

Kattjouren

Djurskyddet Sverige