Natell.se

Evas katthem

Örebro katthem

Sverak ID-märkning

Djurskyddet Sverige

Kattstatus

Kattpappa jamar


2015-06-09

Rutiner vid matbordet

Läran om djurens beteende kallas etologi. Den som jobbar som etolog studerar gärna hur djurgrupper äter, eftersom det är en viktig del i många djurarters sociala samspel. Inte minst viktigt – och ganska komplicerat – är detta beteende hos kattdjur. Vi som har förmånen att ha flera stycken katter i vårt hem märker därför tydligt både skillnader i hur missarna äter och hur deras rangordning är.

Vi ger katterna mat i köket och använder gamla glassburkar för att förvara maten i – glassburkar är lagom stora, enkla att stapla och dessutom gratis (när man väl ätit upp glassen förstås!). Katterna lär sig omedelbart vilken burk som är just deras och vilken plats i köken den har: på golvet bredvid köksbordet, på bänken bredvid tidningshögen och så vidare.

Den som ofta bestämmer när det ska serveras mat är Doussi, som annars påminner oss genom att närma sig våra tår. Ignorerar man henne då börjar hon nafsa lite försiktigt till dess man inser att det är bäst att faktiskt ge henne mat. Doussi har lyckligtvis för vana att komma ut i köket när vi redan står och lagar mat.

Så fort vi öppnar burkarna kommer förhoppningsfulla Louwin, som snabbt gömmer sig under köksbordet. För att inte bli rund får hon nu bara mjukmat så hon kommer för att bevaka burkarna och för att se om hon kan sno åt sig en smakbit.

Strax därefter kommer hennes son Mitouss, som får sin glassburk på golvet. Han är mest intresserad av att det händer något, men när han ändå är på plats kan ju passa på att tugga i sig lite torrfoder (eller knallar som vi kallar dem eftersom det knallar när katterna tuggar sönder bitarna).

Möjligen kommer också vår största katt, den stilliga hannen Matouf. Han och Mitouss äter samma mat, men Matouf ska ha sin mat på glasslocket medan Mitouss äter direkt ur burken. Ställer jag bara fram burken utan att lägga maten på locket tittar Matouf uppfordrande på mig. Matouf vet hur det brukar vara och är det något katter är så är det vanedjur.

Lilla Nadee kommer kanske också och tuggar i sig lite mat. Hon äter på köksbänken och bryr sig inte så mycket om vad de andra gör.

När de andra redan har börjat bli klara med måltiden kommer den pimpinetta kattfröken Isme. Isme är inte den som glupar i sig mat. I stället gör hon några varv runt sin tallrik, sträcker på sig lite, nosar på maten, nosar på maten igen, tittar lite förstrött på de andra som äter, nosar lite till… Ja, så där håller hon på sju-åtta gånger innan hon bestämmer sig för att börja äta. Då petar hon med tassen för att komma åt en enligt henne väldigt speciell knall, som hon långsamt tuggar i sig. När hon är färdig med den och har pausat lite fortsätter hon med nästa. Isme är helt enkelt en katt som inte har bråttom. Bråttom är däremot något vi människor ofta får eftersom vi måste vakta Ismes mat medan hon äter så att inte fel katter kommer och tjuvar.

Under hela tiden utfodringen pågår har flockledaren Minoe suttit snällt och fint och väntat på sin tur. En flockledare i kattsläktet äter nämligen alltid efter de andra katterna har ätit färdigt. Duktiga, duktiga Minoe!

Ja, så går det till när våra katter äter och i princip alltid på just det här sättet. Vad man utläsa av just det här beteendet är att vanans makt är stor och rutiner är något som kattdjur håller väldigt hårt på.

*

När jag skriver dessa rader är det i sängen och det är egentligen dags för frukost. Mitouss, som är vaken, ligger och spinner och vill på så sätt tala om att det där med att knacka på en dator är inte vad en husse bör göra. Det finns ju så mycket annat kul! Men först måste man ju ha frukost tycker Mitouss.

| |
mina sidor

Du är inte inloggad. Vill du vara med, helt gratis? Klicka på "Bli medlem"!
Namn:
Lösen:

   
Bli medlem    Glömt lösenordet?
 

Resultat från sökning

 

Tipsa en vän!

Tipsa gärna dina vänner om Natell.se!
Din väns namn:
Din väns epost:
Ditt namn:


 
Kattstatus

Akutgruppen

Djurskyddet Sverige

Kattkommando Syd

Natell.se

Gefle katthem