Natell.se

Evas katthem

Örebro katthem

Sverak ID-märkning

Djurskyddet Sverige

Kattstatus

Kattpappa jamar


2015-03-18

Katten – ett flockdjur?

Ofta får man höra att katter trivs bäst på egen hand, att det inte gillar andra katter. Många som har minst två katter har helt andra erfarenheter. Faktum är att en ensamkatt ofta har det rätt tråkigt och gärna vill ha en kompis. Sedan är ju förstås alla olika – det finns säkert missar som gärna lever ensamma med husse och matte, och katter som gärna skulle vilja ha en kompis, men som inte tål den andra katten något vidare. Generellt brukar dock uppfödare och andra kattauktoritärer tycka att en katt bör ha en vän.

Vissa raser är mer beroende av djursällskap än andra. Av perseruppfödare har jag fått lära mig att perserna inte har något direkt emot andra katter men gärna befinner sig i olika rum. Andra raser är mer i behov av andra, särskilt många korthårsraser. Koraten är ett exempel på den andra ytterligheten, där katterna gärna lever i flock, ungefär som en lejonflock. På www.mastertassen.se ser man tydligt hur en hel samling missar trivs ihop och sitter bredvid varandra. De sover också ihop i en enda stor mysig och varm hög.

Hur kommer det sig då att katter är olika i det här avseendet? Personligheterna och uppfostran skiljer sig väl åt, men hur kommer det sig att olika raser verkar vara olika benägna att söka sig till andra katter (eller hundar!)? Hur kommer det sig på motsvarande sätt att lejon lever i flock medan geparder inte gör det?

Jag har tyvärr inget svar på den här frågan, men kan konstatera att det skiljer sig åt mellan katter och att det gäller att lyssna till sin katt: Ser den uttråkad ut och kanske vill ha sällskap?

En hel del av de människor jag mött genom åren säger att ”hundar tyr sig till flocken medan katter är individer”. Jag brukar svara: ”Katter – precis som människor – är individer, men bara för att man är en individ behöver det inte betyda att man inte trivs i flock.” Dessa människor – som gärna ser sig själva som individer som kan ingå i ett socialt sammanhang – brukar då raskt byta samtalsämne…

| |
mina sidor

Du är inte inloggad. Vill du vara med, helt gratis? Klicka på "Bli medlem"!
Namn:
Lösen:

   
Bli medlem    Glömt lösenordet?
 

Resultat från sökning

 

Tipsa en vän!

Tipsa gärna dina vänner om Natell.se!
Din väns namn:
Din väns epost:
Ditt namn:


 
Kattstatus

Akutgruppen

Djurskyddet Sverige

Kattkommando Syd

Natell.se

Gefle katthem